lørdag 17. september 2011

Biltur til Auchswitz og Birkenau

Lørdagen startet vi dagen tidlig, vi hadde leiebil og satte kursen mot Polen. For første gang slet vi med å finne veiene, og angret litt for sent på at vi ikke også hadde en GPS! Det var nemlig ikke bare bare å finne veien ut av Praha, tjekkere viser seg å ikke være spesielt opptatt av skilter langs veiene...

Med en Renault Clio nådde vi til slutt målet etter flere timer i bil,  Auswitch og Birkenau. 







Henrettelsesplassen lå bak høye murer mellom to av bygningene og stemningen her var ekstremt spesiell.







Man blir sliten på alle måter av å gå rundt på dette stedet, av å lese alle plakatene og av alle inntrykkene .
Deretter satte vi oss på bussen som pendler mellom Auswitch og Birkenau som ligger ca 3 km unna.




"Brakkene" fangene fikk tildelt ble bygget etter modell fra de tyske stallene. De var påtenkt 72 hester, men nazistene installerte rundt 400 personer der.



Krematoriet i Birkenau ble forsøkt demontert av nazistene da krigen nærmet seg slutten.  Når det gikk opp for de at tiden ble for knapp sprengte de begge bygningene med dynamitt.

Minneplaketter fra ulike land, Norge sin var absolutt mest pyntet og var overfylt med friske blomster.





Det var en sterk og merkelig opplevelse å gå rundt på disse områdene. En anderledes dag på alle måter og en spesiell måte å tilbringe en dag av bryllupsreisa si på. Men vi har lenge pratet om å reise hit, og til tross for stemningene og at man blir litt overveldet angrer vi ikke på turen.

Veien tilbake gikk bra, helt til vi nærmet oss Praha igjen. Etter mye rør og kjøring i blinde fant vi endelig frem og fikk levert bilen, kapret en taxi og kom oss tilbake til hotellet. Da var klokka 3 om natten!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar