fredag 1. januar 2010

Jeg kurses av mamma i hvordan lage potetklubb, Eva-style!

Helt siden jeg var liten kan jeg huske at vi har hatt potetklubb. Både pappa og mamma har lagd det, og på et tidspunkt ender pappa opp med å si at nå lager mamma bedre klubb enn han. Når de i sin tid drev kafe i Strandgata var det potetklubb som var dagens rett hver onsdag, og folk åt! Det er ikke rart, for dette er GOD mat. I dag var det min tur til å være med å lære hvordan dette skal gjøres.


"Første må du skrelle en kjele poteter, det er en skikkelig møkkajobb".


"Har du kjøttkvern på Kenwooden er resten greit."

Om man ikke har kjøttkvern kan man visst raspe potetene på rivern, jeg skal lete opp kjøttkverna når jeg kommer hjem...


Emil følger bestemor med store øyne og syns kjøttkverna var veldig spennende!




Så var det 2 kopper havregryn,


2 kopper siktet rugmel,


og ca. 4 kopper hvetemel, 2-3 ss salt og 1 1/2 ts pepper.
Det er viktig at deigen blir passe konsistens, ikke for fast. Blir den fast kan man spe ut med litt vann, spesielt om potetene er litt "tørre".


Så koker man opp vann i en stor kjele med ca. 3 ss salt.


Når vannet koker fyller man ballene ...



... med lettsaltet sideflesk...


...og former det til en ball ved hjelp av kaldt vann...


...og legger de i det kokende vannet.




Da er det bare å forme all deigen til klubb, legge de i kjelen og la de småkoke i ca. 1 time.

Mamma og jeg fant ut at det er lett å se forskjellen på kvalitetslubb og ikke-spiselig-klubb; kvalitetsklubb flyter når den begynner å bli spiseklar, ikke-spiselig-klubb synker til bunn... Vi måtte prøvesmake klubben og serverte til både Erling og Jon Erik. Den falt i smak og var aldelels perfekt! Da har jeg fått grunnkurs i potetklubb-tilbredning og vi kan glede oss til potetklubb til middag i kveld! For første gang skal vi prøve å ha det inntil pinekjøtt og kålrotstappe. Vi gleder oss!

6 kommentarer:

  1. Så spennende! Men skjønnte ikke når man skal ha i flesket. Før man putter de oppi vannet eller etter å ha kokt litt? I følge rekkefølgen på bildene ser det ut som klubben skal litt i vannet før flesket has i..
    Ser hvertfall godt ut :-)
    Camilla

    SvarSlett
  2. Neida, flesket skal i før de skal i vannet. Bare litt klønete forklart her.
    Om du syns det så spennende ut skal jeg jammen be på potetklubb en gang, så får du make :-)

    SvarSlett
  3. Hva er godt som tilbehør? Lang tid å lage?
    :-)
    Camilla

    SvarSlett
  4. Vi pleier å ha litt smør og litt sukker til. Men vet at på vestlandet er det vanlig å ha kålrotstappe til. Noen kutter ut det lettsaltede flesket inni og serverer heller kjøttet ved siden av, enten vossakorv eller røkt svineknoke eller lammekjøtt. Vi hadde pinnekjøtt og kålrotstappe til denne gangen og det var godt!
    Det tar litt tid å lage, men i løpet av 2 timer har man veldig god middag!!! :-)

    SvarSlett
  5. ...og er en lat så funker det med pose også - til nød.

    SvarSlett
  6. Det må være nød, for like godt blir det ikke :-)

    SvarSlett